pdf Button

I. POSTANOWIENIA OGÓLNE

§ 1

Fundacja Zmiana zwana dalej Fundacją, została ustanowiona aktem notarialnym za Repertorium A nr 7613/2007 i działa na podstawie Ustawy o fundacjach z dnia 6 kwietnia 1984 roku (Dz. U. Nr 21, poz. 97 z późniejszymi zmianami) oraz zgodnie z postanowieniami niniejszego statutu.

§ 2

Fundacja może używać nazw w skrócie: Zmiana

§ 3

Fundacja posiada osobowość prawną.

§ 4

Czas trwania Fundacji jest nieokreślony.

§ 5

1. Fundacja działa na obszarze Rzeczpospolitej Polskiej
  2. Fundacja może prowadzić działalność poza granicami Rzeczpospolitej Polskiej

§ 6

Siedzibą Fundacji jest miasto stołeczne Warszawa.

II. CELE FUNDACJI I SPOSOBY REALIZACJI CELÓW

§ 7

Nadzór nad Fundacją sprawuje właściwy Minister.

§ 8

Celem Fundacji jest:

1. Działanie w zakresie pomocy społecznej i wyrównywania szans osób w trudnej sytuacji życiowej, w tym ich rodzin
  2. Promocja zatrudnienia i aktywizacja zawodowa osób pozostających bez pracy lub zagrożonych zwolnieniem z pracy
  3. Działalność wspomagająca rozwój gospodarczy, w tym rozwój przedsiębiorczości
  4. Działalność na rzecz równych praw kobiet i mężczyzn
  5. Działalność na rzecz nauki, oświaty, edukacji i wychowania
  6. Działalność na rzecz kultury, sztuki i ochrony dóbr kultury i tradycji
  7. Działalność na rzecz mniejszości narodowych
  8. Upowszechnienie i ochronę wolności i praw człowieka oraz swobód obywatelskich a także działań wspomagających rozwój demokracji
  9. Działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych
  10. Rozwijanie kontaktów i współpracy między społeczeństwami
  11. Promocja i organizacja wolontariatu

§ 9

Fundacja realizuje swoje cele poprzez:

1. Pomaganie ludziom w realizowaniu się w rolach społecznych
  2. Tworzenie i realizowanie programów społecznych, gospodarczych i kulturalnych
  3. Wypracowywanie optymalnych rozwiązań, wprowadzanie i utrwalanie dobrych praktyk i standardów działań w zakresie pomocy grupom marginalizowanym
  4. Tworzenie modeli i rozwiązań z zakresu pomocy w/w grupom
  5. Sporządzanie raportów, opinii i analiz oraz badania naukowe
  6. Prowadzenie działalności szkoleniowej
  7. Usługi doradcze
  8. Działalność edukacyjną z zakresu kształtowania postaw
  9. Współpracę z organami administracji państwowej i samorządowej oraz innymi organizacjami krajowymi i zagranicznymi
  10. Działalność informacyjną i wydawniczą
  11. Prowadzenie lub wspieranie prowadzenia instytucji, ośrodków lub inicjatyw społecznych o celach zgodnych z celami Fundacji
  12. Organizowanie pokazów, konkursów, giełd, targów, spotkań

III. DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA

§ 10

Dla osiągnięcia celów Fundacji, może ona prowadzić działalność gospodarczą samodzielnie bądź we współdziałaniu z innymi podmiotami w kraju i za granicą, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

§ 11

Fundacja może prowadzić działalność gospodarczą w zakresie:

1. działalność wydawnicza
  2. działalność poligraficzna
  3. prace badawczo-rozwojowe w dziedzinie nauk społecznych i humanistycznych
  4. działalność związana z grami losowymi i zakładami wzajemnymi
  5. badanie rynku i opinii publicznej
  6. doradztwo w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej i zarządzania
  7. reklama
  8. działalność związana z organizacją targów i wystaw
  9. działalność galerii i salonów wystawienniczych

§ 12

Dochody osiągane z działalności, o której mowa w §11 przeznaczone będą na realizację celów statutowych Fundacji i rozwój działalności gospodarczej. Dochody osiągane z działalności gospodarczej zawartej w §11 pkt. 4 przeznaczane będą w całości na realizację określonych w zezwoleniu Ministra Finansów i regulaminie gry przez niego zatwierdzonych celów społecznie użytecznych, w szczególności dobroczynnych, będących jednocześnie celami statutowymi Fundacji.

§ 13

Działalność gospodarcza może być prowadzona przez wyodrębnione zakłady.

IV MAJĄTEK FUNDACJI.

§ 14

1. Majątek Fundacji stanowi kapitał założycielski, na który składają się środki finansowe określone w akcie notarialnym ustanawiającym Fundację, a także ruchomości i nieruchomości oraz inne prawa majątkowe i środki finansowe nabyte przez Fundację
  2. Na realizację celów Fundacji Fundator przeznacza kwotę 200 zł. (słownie: dwieście złotych)

§ 15

Dochodami Fundacji zwiększającymi jej majątek są:

1. darowizny, spadki, zapisy, subwencje i inne nieodpłatne przysporzenia
  2. odsetki bankowe i dochody z majątku ruchomego i nieruchomego
  3. dochody z działalności gospodarczej
  4. dochody ze zbiórek i imprez publicznych
  5. dochody z praw majątkowych

§ 16

1. Majątek Fundacji jest lokowany na rachunkach i lokatach bankowych, w obligacjach, akcjach i udziałach, w nieruchomościach oraz w ruchomościach stanowiących, w rozumieniu obowiązujących przepisów, środki trwałe.
  2. Fundacja może tworzyć fundusze, w tym fundusze celowe.
  3. Z dochodów określonych w § 15 pkt. 1) Fundacja może tworzyć szczególne fundusze celowe, nazwane imieniem osób, które przekazały Fundacji środki w drodze spadku lub zapisu, na których zgromadzane są środki otrzymane od w/w osób z w/w tytułów.
  4. Decyzję w sprawie utworzenia funduszy celowych i szczególnych funduszy celowych, określenia wysokości kwot przekazywanych na fundusze, a także określenia sposobu dysponowania środkami zgromadzonymi na funduszach podejmuje Rada Fundacji, kierując się – odnośnie funduszy opisanych w pkt. 3. – wolą spadkodawców i zapisodawców.

§ 16a

Fundacja nie może:

1. udzielać pożyczek lub zabezpieczać zobowiązań majątkiem Fundacji w stosunku do członków organów Fundacji lub pracowników Fundacji oraz osób, z którymi pracownicy pozostają w związku małżeńskim albo w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia albo są związani z tytułu przysposobienia, opieki lub kurateli, zwanych dalej „osobami bliskimi”
  2. przekazywać jej majątku na rzecz członków organów Fundacji lub pracowników Fundacji oraz ich osób bliskich, na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich, w szczególności jeżeli przekazanie to następuje bezpłatnie lub na preferencyjnych warunkach
  3. wykorzystywać majątku na rzecz członków organów Fundacji lub pracowników Fundacji oraz ich osób bliskich na zasadach innych niż w stosunku do osób trzecich, chyba że to wykorzystanie bezpośrednio wynika ze statutowego celu organizacji
  4. dokonywać zakupu na szczególnych zasadach towarów lub usług od podmiotów, w których uczestniczą członkowie organów Fundacji lub pracownicy Fundacji oraz ich osób bliskich

§ 17

O ile uchwala Rady Fundacji nie określi inaczej, rokiem obrachunkowym Fundacji jest rok kalendarzowy.

V. ORGANY FUNDACJI

§ 18

Organami Fundacji są:

1. Zarząd Fundacji
  2. Rada Fundacji

§ 19

1. Członkostwo Fundatora w Zarządzie Fundacji wygasa jedynie w przypadku śmierci lub złożenia przez niego rezygnacji. Upływ kadencji Zarządu Fundacji nie ma wpływu na członkostwo Fundatora w Zarządzie Fundacji
  2. Członków Zarządu powołuje i odwołuje Fundator. Kadencja Zarządu trwa 4 lata
    1. Członkiem Zarządu nie może być osoba skazana prawomocnym wyrokiem za przestępstwo umyślne ścigane w oskarżeniu publicznym lub przestępstwo skarbowe
  3. Zarząd składa się z 3 do 5 członków, w tym Prezesa Zarządu Fundacji. Funkcję Prezesa Zarządu Fundacji pełni Fundator lub Członek Zarządu wskazany przez Fundatora
  4. Oświadczenia woli w imieniu Fundacji składa Prezes Zarządu Fundacji samodzielnie lub dwóch członków Zarządu działających łącznie. W przypadku zaciągania zobowiązań lub rozporządzania prawem o wartości przekraczającej jednorazowo bądź łącznie w okresie 1 (jednego) roku na rzecz jednego podmiotu lub podmiotów powiązanych, kwotę 100.000,00 zł (sto tysięcy złotych), do ważności transakcji wymagana jest uchwała Zarządu Fundacji
  5. Członkostwo Członka Zarządu wygasa w przypadku: