BUNT CZYTACZY – ODSŁONA I – OŚWIECENIE

Zapraszamy wszystkich zbuntowanych czytelników i nie tylko na I odsłonę Buntu Czytaczy, pn. „Oświecenie”, w najbliższy weekend do Centrum Kreatywności- ul. Targowa 56. To pierwsze takie wydarzenie w Europie. Przyjdź, zobacz, posłuchaj!

W programie Buntu:

ODSŁONA I

·       „Oświecenie” – „leży na ulicy”. Trzeba się jedynie nad nim pochylić, zwłaszcza, że  Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich tuż, tuż. Wszelka mądrość pochodzi z książek, więc schyl się po nie, przygarnij i oświeć siebie, najbliższych i nieznajomych.  Czytaj.

·       (14-15.04. 2018) dwudniowe działanie z okazji Światowego Dnia Książki i Praw Autorskich. Realizowane będzie na terenie Centrum Kreatywności, ul. Targowa 56 i obejmuje:

instalacja artystyczna przygotowana przez zespół artystów skupionych wokół Fundacji Zmiana złożona z 4 tys., oświetlonych książek, do wzięcia; ułożona w formie labiryntu stworzy pretekst do indywidualnych poszukiwań ulubionej literatury, zostanie ulokowana w holu głównym Centrum Kreatywności; (14.04.2018, od 18.00 do 23.00, 15.04.2018 – od 12.00 do 20.00).

·       14.04.2018, godz. 15.00 – 18.00, w pomieszczeniach zajmowanych przez Fundację (Czytelnia przy Bazarze Różyckiego) odbędzie się Literacka Kuchnia Polowa pt. „Od opowieści do powieści” – spotkanie panelowe z: Jackiem Natorffem, który z pokolenia na pokolenie mieszka w jednym domu i kolekcjonuje jego historię; Aleksandrą Domańską, autorką m.in. “Ulica cioci Oli” ; Literacka Kuchnia tego dnia serwuje praskie śledzie.

·       15.04.2018, od godz. 12.00 – Śniadanie Literackie – zaczynamy powoli, smakując rzeczywistość i literaturę (drobny poczęstunek przygotowany przez uczestników,  samozwańczy dyskusyjny klub książki – czytasz/rozmawiasz)

14.00 – “Wszystkie pyzy tego świata” – warsztaty literacko-kulinarne z zespołem “Pyzy, flaki gorące” i “Pyzą na polskich dróżkach” w tle

16.00 – „Od opowieści do powieści”  – spotkanie z Markiem Adamskim, który opowie, do czego w Szczekocinach prowadzą tzw. żywe rozmowy, warsztaty międzypokoleniowe i spotkania międzynarodowe.

Tego dnia Literacka Kuchnia Polowa serwuje smakołyki z Szczekocin.

Przez dwa dni trwania Odsłony na gości czekają:

szafy literackie:
– w Teatrze w Szafie prezentowana będzie Wizja Czytania, czyli możliwość przeczytania w telewizorze wybranego przez czytelników opowiadania

– Szafa Kultury przez cały czas trwania wydarzenia będzie miejscem, w którym będziemy dzielić się książkami podarowanymi przez czytelników innym czytelnikom (z dedykacjami) oraz prowadzić rozmowy z czytelnikami o ich potrzebach czytelniczych.

kufry
będą elementami labiryntu i noszą nazwy: posag, podróż, podręczny.
Oświecenie/Bunt Czytaczy zaanektuje ulicę przed Centrum Kreatywności tworząc symulację pokoju do czytania i odpoczynku. Na okolicznych drzewach “wyrosną” liście/kartki z wierszami.

Na parkingu Centrum Kreatywności (wejście od Ząbkowskiej lub po przejściu labiryntu) wyświetlać będziemy zebrane wypowiedzi różnych osób polecających sobie wzajemnie książki (200 osób)

Odsłonę I zakończy koncert Adama Struga (18.00) oraz wręczenie nagród: za wytrwałość w działaniu, za marzenia, za bycie sobą, za przybycie, za wszystko, co komu do głowy przyjdzie, że warte jest nagrodzenia.