Czytelnia na Bazarze Różyckiego

W środę, 24 sierpnia zostanie otwarta Czytelnia na Bazarze Różyckiego, w ramach której różnorakie działania będzie koordynowała Fundacja Zmiana.

Czytelnia to jeden z elementów miejskiego Zintegrowanego Programu Rewitalizacji. Patronat nad nią objęli Pani Prezydent m.st. Warszawy, Tygodnik Powszechny oraz Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce. Przedsięwzięcie wspierają Krytyka Polityczna i Kultura Liberalna, a także liczne wydawnictwa, m.in. Nisza, Czerwony Konik, Oficyna Naukowa i Aletheia.

Sama Czytelnia to kolejna odsłona działalności funkcjonującej od kilku lat na warszawskiej Pradze Biblioteki Sąsiedzkiej. Inicjatorzy, tj. Fundacja Zmiana, celują w poszerzenie znaczenia wyrazu „czytelnia”. Ma to być oczywiście miejsce-azyl dla czytelników, azyl tym bardziej nieoczywisty, że ulokowany na bazarze, pośród miejskiego, targowego zgiełku i ruchu. Ale w Czytelni będą się również odbywać rozmaite wydarzenia, imprezy i spotkania o charakterze literackim czy kulturowym. Czytelnia została pomyślana także jako przestrzeń integracji mieszkańców okolicznych kamienic, jako centrum życia sąsiedzkiego. Czytelnia na Bazarze Różyckiego to najnowszy, obowiązkowy punkt na kulturalnej mapie stolicy.

Wbrew rozpowszechnionym przekonaniom dostrzegamy nieustające zapotrzebowanie na książki. Dlatego otwieramy czytelnię. Nie naruszamy przestrzeni targowiska, chcemy delikatnie przemodelować jego atmosferę – mówią organizatorzy – Książki to towar niekonieczny, acz diabelnie niezbędny. Literatura zaś to rzecz absolutnie wymykająca się jakimkolwiek oczywistościom. Dlatego tę czytelnię otwieramy w takim miejscu – chcemy to, co niekonieczne, umieścić w przestrzeni najbardziej nieoczywistej, na Bazarze Różyckiego.

Czytelnia na Bazarze Różyckiego będzie ośrodkiem skupiającym odbywający się na Pradze Bunt Czytaczy połączony z Festiwalem Małych Wydawnictw. Będzie tu można przeczytać, ale także zakupić najciekawsze publikacje niewielkich wydawnictw z całej Polski. W planach są też spotkania literackie z pisarzami.

Fundacja Zmiana zamierza zorganizować „na Różycu” debatę oksfordzką Czy czytanie to dobry interes? – wezmą w niej udział osadzeni z Aresztu Śledczego na Białołęce. Planowane są również cykliczne spotkania poświęcone książce dziecięcej, obecności Pragi w literaturze (także takim postaciom jak Stefan Wiechecki „Wiech”, Stanisław Grzesiuk czy Marek Nowakowski), zmianom społecznym, politycznym i kulturowym dotykającym dzielnicę. Będą się tutaj odbywać warsztaty raperskie, czytanie wierszy na głos, rozmowy o pyzach, przestępcach i prostytutkach. Słowem, imprezy adresowane do dzieci, młodzieży i dorosłych.

Chcemy rozmawiać o książkach, o literaturze, i o życiu – mówią organizatorzy z Fundacji Zmiana – Bo czytanie to nie przywilej, a książki nie dzielą. Pomagają natomiast w drugiej osobie dostrzec człowieka.

Czytelnia na Bazarze Różyckiego rozpoczyna działalność w środę 24 sierpnia br., w samo południe – bo prawdziwy interes to otwiera się albo w środę, albo w sobotę.

Wszelkich informacji udzielają:

•  Maria Dąbrowska-Majewska, tel. 607078155, e-mail: zmiana.md@gmail.com

Zapraszamy do Czytelni na Bazarze Różyckiego! A potem na pyzy.

Fundacja Zmiana