“Książki nie dzielą”! to hasło kolejnej edycji naszej kampanii na 2015 rok.Książki zbierane do zakładów karnych, są dla nas symbolem kultury, która powinna być dostępna dla wszystkich, przekraczać granice, mury, uprzedzenia i nasze wewnętrzne bariery. Dlatego idea książek, które nie dzielą oraz bibliotek sąsiedzkich, jest w tym roku obecna i rozwijana we wszystkich wydarzeniach, realizowanych przez Fundację Zmiana dzięki wsparciu programu Obywatele dla Demokracji.Przede wszystkim, prawie każdego dnia przekraczamy granice zakładów karnych, pracując z osadzonymi, czytając, rozmawiając, tworząc. Książki są dla nas pretekstem do spotkań na najważniejszym, bo czysto ludzkim poziomie.Chcemy zachęcać do czytania i uczestnictwa w kulturze, dlatego na wiosnę – lato 2015 uzupełnieniem naszych działań są wydarzenia organizowane poza murami zakładów karnych, angażujące mieszkańców Warszawy i całej Polski, a także samych osadzonych.Od kwietnia do września zapraszamy każdego do przyłączenia się do Festiwalu Czytanie w bramie ma branie. Punktem wyjścia dla idei spotkań mieszkańców i wspólnego czytania stała się powieść Haliny Górskiej „Druga brama”. Czytamy, poznajemy się i zastanawiamy, czym są bramy, gdzie możemy na nie natrafić i jak je przekraczać, a także – czy warto je przekraczać? Swoją “bramę” może zgłosić każdy! Niech stanie się ona początkiem czegoś nowego na Waszym podwórku. Spróbujemy poczytać w bramie i zmierzyć się z reakcjami przechodniów. Dobór lektur pozostawiamy uczestnikom spotkań.

W czerwcu udowodnimy razem z mieszkańcami Warszawy, że posiadanie własnej biblioteki to prosta sprawa. W wybraną niedzielę czerwca zaplanowaliśmy PIKNIK KSIĄŻKI NIEDZIELĄ, w takcie którego każdy będzie mógł nauczyć się, jak stworzyć prostą bibliotekę, mając do dyspozycji tylko deski i książki, zaprosimy do ulicznego dyskusyjnego klubu książki oraz wymienialni książek, gdzie będzie można wymienić się zasobami własnych bibliotek z innymi uczestnikami.

Za każdym razem wspólnie z osobami, które spontanicznie postanowią uczestniczyć w tych wydarzeniach będziemy odkrywać znaczenie książki jako bramy . Czy nas powstrzymują, wciągają, a może wprowadzają w nowe etapy życia? Czy czytanie i fikcja literacka może zastąpić życie?

Wierzymy, że czytanie to przekraczanie kolejnych „bram” wyobraźni, wiedzy, poznania świata i siebie. Mury, które nas dzielą, są tylko w naszych głowach i dlatego chcemy je zburzyć kolejną edycją kampanii “Książki w pudle” 2015. Bo książki nie dzielą!