Akcja społeczna MAJEWSKICH POSADZILI odbyła się 8 czerwca 2013 roku w Warszawie (Stacja Muranów oraz Centrum Kultury Prawosławnej). Akcja stanowiła część kampanii KSIĄŻKI W PUDLE w 2013 roku.

Książki okazują się dla więźniów szansą na zmianę ich życia. Niestety, w polskich zakładach karnych nie ma nowych, wydanych w ostatnim czasie książek. Koszt zaopatrzenia placówek w nowe książki jest zbyt wysoki.

Dlatego grupa miłośników czytelnictwa, wierząca w siłę literatury i słowa, postanowiła walczyć o równy dostęp do dóbr kultury, jakimi są książki.

Aby rozpowszechnić ideę tej KAMPANII zorganizowaliśmy w Warszawie jednodniową akcję, która w bezpośredni sposób miała zachęcić mieszkańców Stolicy, aby wzięli w niej udział i dowiedzieli się, że KSIĄŻKI W PUDLE ISTNIEJĄ i są bardzo istotną inicjatywą.

DLACZEGO MAJEWSCY?

Majewski to popularne nazwisko. Każdy z nas zna jakiegoś Majewskiego. Każdy z nas zna lub słyszał też o jakimś znajomym, który trafił do więzienia. Chcieliśmy zwrócić uwagę na fakt, że w więzieniach siedzą ludzie, którzy po odbyciu kary mogą mieć szansę na nowe życie. Dzięki mądrym książkom dajemy szansę młodzieży, kobietom, matkom i mężczyznom, którzy chcą coś zmienić.

DO AKCJI CZYNNIE WŁĄCZYLI SIĘ ZNANI MAJEWSCY: ALICJA MAJEWSKA (PIOSENKARKA) I SZYMON MAJEWSKI (SHOWMAN), KTÓRZY WZIĘLI UDZIAŁ W PROMOCYJNEJ SESJI FOTOGRAFICZNEJ.

Celem naszego działania stało rozpowszechnienie idei Książek w Pudle oraz zachęcenie ludzi do stworzenia swoich punktów zbiórki książek w ich miejscach pracy – kawiarniach, bibliotekach i instytucjach.

7 maja 2014 roku, Akcja MAJEWSKICH POSADZILI zdobyła tytuł Najlepszej Kampanii Lokalnej 2013 roku w konkursie Kampania Społeczna Roku 2013.
Kampania Społeczna Roku