Microsoft PowerPoint - en_basic_foundation_v13.ppt
Podobno gdzieś jest – tak jak przysłowiowy „koniec świata”. Wszyscy wiedzą, a nikt nie widział.

Dla Nowego Jorku prowincją jest Budapeszt albo Ateny. Wrocław, Łódź, Warszawa to „prowincja” dla Berlina, Paryża, Moskwy lub Londynu.

Za to wszędzie mieszkają tacy sami ludzie, ani mądrzejsi, ani głupsi.

Co robił Bruno Schulz? Opisywał malutkie sklepiki w prowincjonalnym Drohobyczu. Kogo malował Marc Chagall? Biedaków prowincjonalnego, żydowskiego Witebska. Co komponował Fryderyk Chopin? Mazurki i polonezy. Gdzie się urodził i wychowywał Czesław Niemen? W Starych Wasiliszkach i Grodnie. Adam Mickiewicz, Kasia Nosowska, Wilhelm Sasnal, Jarosław Rymkiewicz, Mikołaj Kopernik, Nikifor, Stefan Banach, Tadeusz Różewicz itd. itd. Co ich łączy? Są ze „swoich prowincji”, wielu z nich nigdy jej nie opuściło.

Dlaczego turyści odwiedzają Kazimierz Dolny albo Zermatt w Szwajcarii. Ktoś pokazał te miejsca światu, ale kiedyś nie różniły się niczym od podobnych wsi i miasteczek.

Jest się czym chwalić!

Nieważne, gdzie się urodziłeś albo gdzie mieszkasz. Każde miejsce ma swoją ciekawą historię, rzeczy warte odkrycia i zobaczenia. Wszędzie można robić interesujące rzeczy, rozwijać swoje zainteresowania, tworzyć.

Odbiorcy projektu „Prowincja?”

Projekt „Prowincja?” to projekt edukacyjny, ograniczający się do eksploracji najbliższego otoczenia jego uczestników – dzieci i młodzieży, która przy wsparciu trenerów miała możliwość nauczyć się twórczego korzystania z nowych technologii, samodzielnego działania i realizacji własnych pomysłów.

W programie – budowanie bloga, nauka fotografii i cyfrowej obróbki zdjęć, nauka kreatywnego pisania, a przede wszystkim odkrywania tajemnic swoich miejscowości. Spotykaliśmy się w Bibliotekach Sąsiedzkich w Tomaszowie Mazowieckim i Okrzeszynie.

Projekt był realizowany w ramach programu Fundacji Orange.

Organizatorzy i Partnerzy:

Fundacja Lokalna Akcja Specjalna