Nagrody w trzech kategoriach zostały wręczone we wtorek 27 maja w Pałacu Prezydenckim podczas spotkania z samorządowcami z okazji Dnia Samorządu Terytorialnego. Prezydent Bronisław Komorowski nawiązując do ciężaru statuetki Nagrody Obywatelskiej mówił, że za tym się kryje także waga dokonań i sukcesu. – Chcę za te wszystkie sukcesy podziękować. One się składają na wielką mozaikę sukcesów Polski całego 25-lecia Wolności – podkreślił prezydent.
– Z ogromną satysfakcją można stwierdzić, ż idea samorządności, zwiększenia udziału obywateli w zadaniach publicznych szeroko się rozwija i znajduje odbicie w wielu działaniach w Polsce – podkreślał Doradca Prezydenta RP, przewodniczący Kapituły nagrody prof. Jerzy Regulski.

Nagrodę w kategorii Obywatelska Inicjatywa Lokalna, w której startowały Biblioteki Sąsiedzkie, otrzymało Razem dla Motylkowego Oddziału – Stowarzyszenie na rzecz osób niepełnosprawnych „Kreatywni”. Biblioteki były jedną z trzech nominowanych inicjatyw.