warszawa czytaWARSZAWA CZYTA! O tym, że czytanie w bramie ma branie, wiemy już od jakiegoś czasu. Nie będziemy nikogo o tym, ani do tego przekonywać, tylko wspólnie ze wszystkimi chętnymi do czytania miasta zapraszamy.

Od 12 do 17 maja będziemy się spotykać w Praskiej Bibliotece Sąsiedzkiej i czytać, rozmawiać, dyskutować w ramach akcji Warszawa Czyta. Zapraszamy na wszystkie wydarzenia na Okrzei 28 oraz te organizowane przez kolektyw Warszawa Czyta w różnych miejscach stolicy.

Proponujemy i zapraszamy:

12.05. 2014 od 9.30
Uczennice Szkoły Podstawowej im. Plater-Zyberkówny, pod opieką Moniki Chudzikowskiej biorące udział w konkursie GWO będą czytać i analizować fragmenty powieści Haliny Górskiej „Druga brama” (mamy jej pierwsze wydanie!). Wspólnie będziemy zastanawiać się, co to są bramy, gdzie są i jak je przekraczać, czy warto przekraczać, czy książki są bramami, które nas powstrzymują, wciągają, wprowadzają w nowe regiony, etapy życia. Czy czytanie, fikcja literacka może zastąpić życie?
Spróbujemy poczytać w bramie i zmierzyć się z reakcjami przechodniów. Dobór lektur pozostawiamy uczestniczkom spotkania – w końcu Praska Biblioteka Sąsiedzka dysponuje całkiem niezłym księgozbiorem.

16.05.204 od 19.00
Praski Dyskusyjny Klub Książki
Czytamy oczywiście „Niewidzialne miasta” Italo Calvino, bo przecież Praska Biblioteka Sąsiedzka jest niewidzialna. Napiszemy w końcu historię miejsca, czy nie?
Czytamy, słuchamy, nasłuchujemy, piszemy?

17.05. od 17.00
„Za czym kolejka ta stoi?”
Pomysł zawdzięczamy Arturowi Wolskiemu, który czyta i generuje pomysły.
Niespodzianka poetycko-plastyczno-mapowo-przewodnikowa.
Zobaczycie, „za czym kolejka ta stoi”, znajdziecie mapy i przewodniki do miejsc, które są czy ich nie ma?

I JESZCZE JEDNO! Zbieramy książki, zbieramy książki – wszystkie!
Oczywiście nic nie byłoby możliwe bez wsparcia całej załogi PBS, a szczególnie Anki Podgórskiej, która przecież przede wszystkim jest nauczycielką w Szkole Podstawowej im. Plater – Zyberkówny, a w wolnych chwilach tworzy Bibliotki Sąsiedzkie!

Facebook: Warszawa czyta org
Facebook: Warszawa czyta