„Książki w Pudle”, to WYSTAWA – kolaży, malarstwa, kompozycji z papieru, animacji, zdjęć, kaligrafii. To prawda! Można było zobaczyć bardzo zróżnicowany zbiór dzieł, wykonanych przez bardzo różne osoby. Twórcami są ludzie, którzy ze sztuką zetknęli się pierwszy i ci, którzy zajmują się nią od dawna Jest też sztuka codzienna – ta, którą mamy w domach. TO WSZYSTKO?! Nie. Podczas wystawy można było zobaczyć kompozycje z papieru na temat: „Ja jako zwierzę”, „Jestem dobrym człowiekiem”, „Skąd pochodzę”, „Ważne/nieważne”. Malarstwo: „Mój Matrix”, „Panoptikum”; duży kolaż autorstwa kilkunastoosobowej grupy; poklatkowe animacje, wiele zdjęć dokumentujących proces tworzenia; kaligrafia: „Słownik. Litery i skojarzenia.” Przez te prace oraz ich opisy, poznajemy człowieka, który je stworzył. Okazało się, że może być to każdy i każda z nas. I TO WSZYSTKO? Tak, bo była to wystawa wszystkich, o wszystkim. Pamiętamy, że KSIĄŻKI NIE_DZIELĄ, a kultura nie wyklucza. Wystawę można było obejrzeć od 21 do 27 października 2015, w „Warsztacie”, w Warszawie przy Placu Konstytucji.

Projekt realizowany w ramach programu Obywatele dla Demokracji finansowanego z funduszy EOG.
FB film

• Wystawa "Książki w Pudle"