Spotkajmy się w Żywej Bibliotece. Żywa Biblioteka to tolerancja, zrozumienie i dialog. To łamanie stereotypów i siła różnorodności.
Już wkrótce po raz pierwszy w Koninie
10.10 .2015 r o godż. 11 staruje w Koninie I edycja Żywej Biblioteki.
Spotykamy się w gościnnym Młodzieżowym Domu Kultury w Koninie.
Czym jest Żywa Biblioteka? To ogólnoświatowy ruch, u podstaw którego leży potrzeba szukania płaszczyzn porozumienia, tolerancji i poznania między ludźmi o różnych potrzebach, poglądach, statusie społecznym. Bez względu na wiek płeć, orientację seksualną czy doświadczenia.
To spotkanie Żywych Książek , osób, które spotykają się ze stereotypowym postrzeganiem, brakiem tolerancji , które dzieląc się swoimi doświadczeniami wchodzą w osobisty dialog z czytelnikiem. Każdy czytelnik może wypożyczyć na osobistą rozmowę jedną
Żywą Książkę, rozmowa trwa 30 min .
Żywa Biblioteka trwać będzie 8 godzin , dając możliwość rozmowy w kilkoma Żywymi Książkami.
Czekamy na wszystkich Państwa. Każdy czytelnik wypożyczając Żywą Książkę zyskuje wyjątkowe doświadczenie. Żywa Biblioteka to miejsce w którym przez kilka godzin będziecie mieć Państwo wyjątkową okazję aby porozmawiać z bardzo różnymi osobami , w różnorodności tkwi też siła Żywych Bibliotek. W konińskiej Edycji wezmą udział między innymi:
Osoba niewidoma, wolontariuszka hospicyjna, osoba transseksualna czy Muzułmanka.
Żywej Bibliotece towarzyszyć będą również dodatkowe atrakcje.

Organizatorzy – Grupa Nieformalna Żywa Biblioteka Konin i Młodzieżowy Dom Kultury w Koninie

więcej o idei żywych bibliotek

12011402_1056767211023689_1457053191586046981_n